Bekas pemain kebangsaan bersuara

KUALA LUMPUR: Kesil4pan tktikal dan strategi didakwa menjadi punca utama skuad Harimau Malaya tersungkur 4-1 kepada Indonesia dalam aksi terakhir Kumpulan B saingan Piala Suzuki AFF 2020 di Singapura, kelmarin, sekali gus gag4l mara ke separuh akhir.

Perkara itu disuarakan bekas pemain kebangsaan, Serbegeth Singh sambil menyifatkan skuad Harimau Malaya mendapat pengajaran terbesar susulan kekal4han di Stadium Nasional Singapura itu.

Serbegeth berpendapat bahawa jurulatih sepatutnya sudah boleh merancang strategi terbaik selepas skuad negara berjaya mendahului satu gol hasil jaringan Kogileswaran Raj pada minit ke-13.

Namun, beliau berkata, kelemahan taktikal menyaksikan kelebihan itu tidak dapat dipert4hankan, malah dipadam dengan empat gol daripada Indonesia.Semua orang bercakap kita perlukan gol awal, tapi bila dapat gol awal apa strategi seterusnya? Strategi tak ada dan secara tktikal kita memang lem4h.

“Kita sudah sampai ke perlawnan dengan Indonesia, tapi masih mencari kombinasi pemain. Kita masih tercari-cari siapa peny3rang nombor satu negara.

“Tengok berapa ramai peny3rang, perlawnan pertama peny3rang lain, perlawanan kedua dan ketiga peny3rang lain. Perlawnan keempat pula sudah jadi peny3rang lain,” katanya kepada BH Sukan, semalam.Kekal4han di tangan Indonesia itu menyaksikan skuad Harimau Malaya menamatkan saingan peringkat kumpulan di kedudukan ketiga dan gag4l melangkah ke separuh akhir.

Selain itu, Serbegeth atau lebih dikenali sebagai Shebby turut menganggap kelem4han paling ketara dalam skuad Harimau Malaya adalah di bahagian pertahnan tengah.

Beliau yang juga pengulas dan pengkri tik bola sepak berkata, apa yang mengec3wakan apabila kelem4han itu tidak dapat diatasi pasukan negara walaupun sudah dikesan ketika tew4s 0-3 berdepan Vietnam.

“Kita sudah kena tiga (gol) lawan Vietnam, maknanya bek tengah memang lemah. Tapi lawan Indonesia adakah kita perku4tkan bahagian itu? Tidak, langsung tidak.

“Kita boleh katakan macam kita sudah sampai ke penghujung sesuatu. Adakah penghujung bagi pihak kejurulatihan atau adakah sudah sampai masa beberapa pemain yang tidak layak beraksi di peringkat antarabangsa terus diketepikan? Kita ada banyak persoalan dari jawapan selepas Piala AFF ini,” katanya.