DISEBALIK SEJARAH PASUKAN BOLASEPAK PERAK FC DULU

*SEJARAH TENTANG PASUKAN PERAK FA*
Persatuan Bola Sepak Perak (Perak Football Association) merupakan persatuan bola sepak yang mewakili negeri Perak Darul Ridzuan untuk menyertai Liga Malaysia. Pasukan ini tersenarai dalam kelompok elit Liga Malaysia iaitu Liga Super Malaysia.

Persatuan Bola Sepak Perak telah dibentuk pada 18 April 1951 untuk mengawasi kegiatan bola sepak di seluruh daerah negeri Perak. Walaupun sebuah persatuan formal hanya ditubuhkan pada tahun 1951, Perak FAtelah benar-benar mempunyai pasukan bola sepak sejak tahun 1921,yang menyertai Piala Malaya (kemudian Piala HMS Malaya, sekarang dikenali sebagai Piala Malaysia).

Mereka juga salah satu ahli pengasas Persatuan Bola Sepak Malaya (yang wujud lebih awal daripadaPersatuan Bola Sepak Malaysia) yang berlaku pada tahun 1926.Mereka adalah pasukan ketiga paling berjaya dalam pertandingan Piala Malaysia dengan 7 kali kemenangan dan 11 kali menjadi naib juara.

Mereka memenangi piala terakhir dari 7 piala mereka pada tahun 2000 dan naib juara terakhir pada edisi 2007. Perak FA telah menjadi pasukan yang konsisten dalam bola sepak Malaysia, di mana mengakhiri liga di kedudukan lima teratas di dalam Liga Super Malaysiasetiap tahun sejak awal. Selain itu, Perak FA adalah satu-satunya pasukan diMalaysia yang belum pernah diturunkan ke divisyen lebih rendah sejak era profesional diperkenalkan pada tahun 1989.

Perak FA mengumumkan bahawaStadium Perak yang berkapasiti 42,500 kerusi sebagai stadium rasminya, walaubagaimanapun mereka akan menjalankan beberapa perlawanan di Stadium Lumut yang berkapasiti 15,000 kerusi (di dalam Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Lumut, Perak) pada bila-bila masa ketika Stadium Perak tidak dapat digunakan. Stadium Perak terletak di berhampiran Fair Park di Ipoh di mana pejabat pasukan berada.

Nama gelaran bagi pasukan Perak FA adalah The Bos Gaurus yang adalah nama untuk Seladang bermaksud Bapa Segala Seladang.* Satu slogan kegemaran penyokong Perak adalah *Kejor Yeop Kejor,* yang secara kasar diterjemahkan menjadi “kejar, saudara, kejar”. Slogan tersebut diterima pakai oleh pasukan selepas Kerajaan Negeri Perak menggunakan slogan tersebut pada Sukan Malaysia (SUKMA) tahun 1996. Pada tahun 2007, pasukan Perak FC telah memperkenalkan lagu berjudul, *’Skor Yeop Skor’.
SUMBER: Belakang Gol