Impian jutaan peminat tempatan tidak kesampaian

Kegag4lan skuad Harimau Malaya di kempen Piala AFF di sini berpvnca daripada projek naturalisasi yang dilancarkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) pada 2018 lalu.

Menurut bekas penyrang negara, Safee Sali, idea program naturalisasi baginya tidak membuahkan hasil dan ia terbukti apabila skuad kendalian Tan Cheng Hoe terkandas seawal peringkat kumpulan s4ingan serantau itu.

“Tahniah G4ruda (pasukan Indonesia). Kita harus mengakui kekal4han. Harimau Malaya perlu membuat ‘p0st m0 rtem’ untuk mengenal pasti mas 4lah yang ada.Bagi saya, sejak projek pemain naturalisasi diperkenalkan, ini menjadi pvnca terbesar pasukan negara,” katanya yang pernah membantu skuad negara menjulang Piala AFF pada 2010 lalu.

Pandangan Safee itu ditulisnya di Iaman sosial miliknya selepas melihat skuad negara tew as 1-4 di tangan Indonesia sekali gus meran4pkan impian jutaan peminat tempatan untuk melihat Harimau Malaya beraksi di separuh akhir.

Projek naturalisasi diilhamkan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin pada 2018 sebagai program jangka pendek bagi menaikkan semula imej bola sepak negara di pentas antarabangsa.

Tiga pemain luar negara berjaya dinaturalisasikan bermula Mohamadou Sumareh, Liridon Krasniqi dan Guilherme de Paula.

Dia yang turut dinobatkan sebagai penjaring terbanyak pada saingan sama 11 tahun lalu itu mengakui menyimpan hasrat kembali ke pangkuan skuad kebangsaan.Walaupun saya tak main, tetap menjadi trending nombor 1 di Twitter. Mungkin saya kena main baru tak trending┬ákot,” katanya.

Indonesia dan Vietnam menjadi pasukan dari kumpulan B yang berjaya mara ke peringkat separuh akhir dan akan menghadapi Thailand serta Singapura dari kumpulan A.

sumber:hmetro

Indonesia akan turun men3ntang Singapura manakala Thailand akan berdepan tugas sukar apa ada menghadapi Vietnam. Perlawanan pertama peringkat separuh akhir akan berlangsung pada 22 dan 23 Disember ini.